Siena, Pisa
SİENA
Toscana Bölgesine girince tepelerin üzerine kurulmuş ortaçağ şehirlerini izleye izleye ilerliyoruz yolda. Buralar güneyde Romalıların kovduğu Etrüsklerin gelip kurdukları yerleşimler. Tüflü kayaları oyarak güvenli , Romalıların kolay bulamayacakları yerleşimler yapmışlar. İşte bugün gördüğümüz bu ortaçağ binaları da bu mağara ve yeraltı şehirlerinin üzerine inşa edilmiş. Siena da bunlardan biri; tamamen ortaçağ binaları hakim. Halk atalarından kalan bu evlerde oturuyor. Fikir vermesi açısından metrekaresi 7bin € imiş.
Evlerine oldukları kadar geleneklerine de bağlı bir şehir Siena'dakiler. Şehirde 17 mahalle (contrada) var. Her mahallenin flaması ve maskot gibi simgesi var, panter mahallesi, salyangoz mahallesi, kaplumbağa mahallesi gibi. Tıpkı bir futbol takımı gibi. Bu simgeler mahallelerin sokak adını yazar gibi sokak başlarına asılıyor.
Her yıl Palio at yarışları düzenleniyor. Bu yarışlarda her mahalle kendi adına yarıştıracağı bir jokey ve at buluyor. Kazanana haç veriliyormuş. Yarış , halk meclisi binasının etrafında yapılıyor. Campo Meydanı'ndaki 9 dilim mahalleleri ve Meryem Ana'nın pelerinini simgeliyor. Yarışlar bu yüzden bu meydanın etrafında yapılıyormuş. Yarışlardan 1 gece önce mahalle boyu sofralar hazırlanır, herkes bu masalarda oturup ailelerine, geçmişlerine ait hikayeler anlatırmış.
İtalya'da 16. yüzyıl öncesi binalar hep ince kırmızı tuğladan. Tuğlayı Etrüskler bulmuş. Siena'da bu tip tuğlalarla inşa edilmiş. Siena da bir Etrüsk şehri olduğundan her yerde Romus ve Romulus'un heykelleri var.
Siena'da Duomu'yu The Decameron'un sahneleri çekildiği için gezemedik. Ancak dışından görebildik. Gotik Roma mimarisinin etkileyici bir eseri. Diğer İtalyan kentlerinin aksine kilise ve yönetim binaları birbirinden uzakta ilgisi olmayan yerlerde. Laik bir yönetim anlayışının, din ve devlet işlerin birbirinden ayrı olduğunun bir göstergesi olmuş bu.
Siena'da tarımdan başka ahşap üzerine resim işçiliği ve porselen imalatı var. Özgünlüğünden ötürü çok turist çekiyor ve çok pahalı bir şehir.
PİSA
M.Ö 2. yyda Etrüskler tarafından kurulmuş bir deniz şehri. Bizim aklımızda eğik kulesi ile kalan Pisa'nın elbette en görülesi yeri Campo dei Miracoli (Duomo Meydanı). Yemyeşil bir park. ağaç yok , ama her yer çimlendirilmiş. Bu meydanda birbirine adım yakınlığında 3 önemli yapı var: Duomo (11.-12. yy), hemen arkasında kiliseye çan kulesi olarak hizmet vermek üzere inşa edilmiş Pisa Kulesi (1173'te yapımına başlanmış), ve silindir şeklinde bir vaftizhane (13. yy)
Kaymanın sebebi kulenin altındaki zeminin kum olmasıymış. Hatta bu eğilme durmadığı için 14-15 yıl öncesinde sakıncalı bulunarak ziyarete kapatılmış. Pisa'nın efsanevi eğilen kulesinin artık eğilmediğini öğrenmiş bulunuyoruz. Kaymayı durdurmak için bir yöntem bulmuşlar sonuçta.Önce tam aksi istikamete doğru geri gerdirmişler. Zemini desıkılaştıracak bir dolgu malzemesi kullanılmış. Şu an kulenin tepesine çıkılabiliyor. Tabii ki merdivenlerle..